Bog pogledao zrtu Avelja, a Kainovu ne. Zasto?

Cak i oni koji nikada nisu istrazivali Bibliju,poznata su im imena Kain i Avelj (ili Abel).
To su prva dva sina Adama i Eve.
Cim je prvi covjek pao u grijeh,Bog je formirao ''PLAN SPASENJA'' i prinosenje zrtvi,koje ce simbolizovati zrtvovanje Hrista. Ako vas zanima vise o temi krvne zrtve kroz STARI ZAVJET ,mozete procitati vise ,tako sto cete kliknuti na OVAJ LINK

Da vidimo stihove, Knjiga Postanja (1.Mojsijeva) 4.3-5

''A poslije nekoga vremena dogodi se, te Kajin prinese Gospodu prinos od roda zemaljskoga;

A i Avelj prinese od prvina stada svojega i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,

A na Kajina i na njegov prinos ne pogleda. Zato se Kajin rasrdi veoma, i lice mu se promijeni.''

Bog je dao ljudima pravilo kako se prinosi zrtva i da ta zrtva mora biti od krvi i mesa. Ta zrtva nije mogla biti bolesno jagnje nego ono najzdravije i najcistije (prinosile su se i jos neke druge zivotinje). 

Zrtveni sistem je simbolizovao Hristovo zrtvovanje,tijelom i krvlju da bi otkupio i spasio one koji tu zrtvu prihvate. Isus je rekao da je on poslednje prinosenje zrtve. ( O spasenju kroz Hristovu zrtvu KLIKNITE NA OVAJ LINK)

Obzirom da je Bog zapovjedio PRINOSENJE KRVNE ZRTVE,kao sto ce se zrtvovati Hristos,i da neko mora da plati krvlju,zbog toga je Bog pogledao na Aveljovu zrtvu,jer je njegova zrtva bila onakva kakvu je Bog trazio od ljudi. Kainova zrtva je bila od poljoprivrednih dobara,dakle sto nije simbolizovalo krvnu zrtvu i da neko mora platiti za nas,jer smo mi nedostojni da platimo svoje grijehove,i Kainov prinos je bio takoreci ''od svojih ruku'' ,a znamo da se covjek ''od svojih ruku'' ne moze sam spasiti.
''Jer svi sagrijesise i izgubise slavu Boziju,  ALI opravdace se zabadava miloscu njegovom, otkupom Isusa Hrista.''
Poslanica Rimljanima 3.23-24