Sremska Mitrovica bila prestonica RIMSKE IMPERIJE?

Svi su vjerovatno culi za Sremsku Mitrovicu,koja je imala ulogu u tadasnjoj ogromnoj imperiji rimskog carstva. Grad je osnovan u prvom vijeku ,zatim i glavni grad istocne rimske perfekture - Ilirik (294.godine)

Sirimijum je imao preko 100 000 stanovnika ,sto je u to vrijeme bilo vrlo veliki grad i imalo znacaj kao danasnji Pariz,Moskva itd... U Sirmijumu je rodjeno sest rimskih careva. Grad je postao jedno od sredista rane pojave Hriscanstva na ovim prostorima,ali na zalost tu se desavala i stradanja prvih hriscanskih mucenika.
Srbi su bili poznati i vrlo vjesti ratnici i  borci ,pa su Rimljanima odgovarali kako bi cuvali bedeme carstva od najezde drugih naroda,ali kada su Srbi postali demoralisani,nastao je i pad ,pa prodorom Huna u 4.vijeku ,grad je totalno unisten.

1973.godine u arheoloskim istrazivanjima pronadjena je kozna torbica u kojoj je bilo 33 rimska zlatna novcica ,na dubini od 2 metra ispod zemlje,a smatra se da ih je zakopala neka bogatija Sirmijumska porodica,prije pojave i napada Huna. Ovi novcici se cuvaju u muzeju u Sremu.

Ostaci amfiteatra.

Ostaci amfiteatra iz rimskog doba (slika gore)

 

 Sirmijum je bio bogat grad,te grad koji je imao karakter zanatskog i trznog centra ,tog vremena.