Pusenje duvana – stetnost

Pusenje duvana,je veoma stetno. Zasto se malo prica o tome? Iz prostog razloga,zato sto duvanske kompanije sirom svijeta ,obrcu milijarde ,te uticu na velike medije i suzbijaju informacije koje uticu na njihovu materijalnu dobit.

Medjutim,onaj koga zanima sta udise u svojim cigaretama,moze pronaci nacin da se informise : Kratko i jasno - prelazimo na temu zbog koje smo ovde :


DUVANSKE CIGARETE SADRZE 4000 OTROVNIH SASTOJAKA,OD KOJIH SU NAJSTETNIJI SLEDECI:

- KATRAN
:  Proizvod suve destilacije lisca duvana,a tokom uvlacenja duvanskog dima katran se kondendzuje u ljepljivu ,topljivu masu u plucima. To je visokokancerogena materija. Osoba koja dnevno pusi jednu kutiju duvanskih cigareta,na godisnjem nivou na svoja pluca ''izlije'' oko jednu soljicu katrana.

-UGLJEN MONOKSID: Otrovni plin,bez boje i mirisa i ukusa. Izaziva ubrzan rad srca i uzrokuje nedostatak zraka,veze se za eritrocite i ometa protok krvi kroz krvne zile. Krv pusaca ima 15-20% ugljen monoksida umjesto kiseonika. 

AMONIJAK
: Otrovan plin,neugodnog mirisa ,pojacava nikotinsku zavisnost,pusaca cini podlozinim infekcijama.

OLOVO
: Otrovni teski metal,koji izaziva ostecenje bubrega,nervnog sistema i krvi. Kod djece izaziva razne deformacije.

KADMIJ :
  Visoko-otrovni metal koji ostecuje jetru,bubrege,mozzak i izaziva visoki krvni pritisak.

BENZEN
: Kancerogena stvar koja se dovodi u vezu sa nastankom leukemije.

NIKOTIN : Nakon konzumiranja nikotina tijelo pocne luciti hormon adrenalin koji povisuje krvni pritisak,ubrzava srcani ritam i disanje,dolazi do naglog otpustanje glukoze u krv,gusteraca smanjuje lucenje inzulina,pa svi pusaci zbog toga imaju blago povisen secer u krvi. Zbog nikotina moze doci do poremecaja metabolizma. Velike kolicine nikotina mogu uticati na mozak i na pamcenje.
Cesto se dovodi u pitanje stetnost Elektronskih cigareta,pa cemo u ovom clanku napisati i da elektronske cigarete imaju u svojim tecnostima svega 4 sastojka (aromu,propilen glikol,biljni glicerol i nikotin,iako postoje tecnosti e cigareta koje nisu sa nikotinom) za razliku od duvanskih cigareta koje posjeduju 4 000 visokootrovnih i kancerogenih sastojaka. Dakle,E cigarete su takodje stetne zbog nikotina ,o kom ste procitali u gornjem dijelu teksta,a prave duvanske cigarete imaju i ostale sastojke gore navedene. Procitajte i ostale clanke na temu zdravlja,religije i istorije na sajtu ILIRIKUM NET (kliknite ovde)


Pise : Aleksandar Aco Risticevic