Тихо самоуништење – Колумна

Koлумна - Тихо самоуништење

Модерни (или тзв модерни) људи,живе неквалитетније и нездравије од наших предака,који су живјели уназад  80-100 и више година.
Иако су имали тежи живот,иако медицина није била напредна,тадашњи човјек је био здравији,срећнији покретнији.

Са појавом високе технологије,напредне медицине,појаве стотине хиљада лијекова,те разних животних олакшица,данашњи човјек је све мање способан за живот заиста достојан човјека.

Један човјек унесе дневно толико информација,колико један човјек из претходних вијекова није уносио за више година свог живота. Много информација у кратком периоду оптерећује рад мозга,чак и када су корисне,а какво је онда стање када уносимо информације ,које уноси 98% људи,свакодневно  и у великим количинама ,нпр :

Гоги Секулић умро пас,ево ко се опростио од њега.
Анастасија Ражнатовић ишла у Грчку,купала се са Тијаном,Иваном и Гудељом,погледајте ко им се придружио.
Марко Марковић убио жену,која га је варала са комшијом Јанком,а онда је Јанку пресјекао врат.
Наташа Беквалац плакала на снимању емисије,погледајте кроз шта пролази наша пјевачица.
У Пакистану убијено 50 дјеце,и брутално испребијана жена која је ушла на стадион,прочитајте детаље.
У Мијанмару се угушио дјечак који је упао у бунар.
Погледајте снимак сахране комшије Екстра Нене.

У најмању руку,метафорички речено,наш мозак је постао канта за ђубре. Ако у наш мозак стално трпамо неко ђубре,зашто онда размишљамо ''што ли смо овако депресивни''?

Ту су наравно и ратнохушкачки медији који су ту да подижу ратну пропаганду и мржњу,јер знају да ће се ипак ту скупити највише коментара.  Зашто један човјек мора да чита све то ,чак не у малим количинама,него у великим размјерама. Људи који воле много да читају,много би корисније било да читају заиста ствари које су им практичне за живот,па за 4-5 сати колико би читали објаве на Фејсбуку,за то вријеме би научили много ствари из неких других области,које би после употријебили у реалном животу.
Наравно,учење нових ствари је потребно,како млађима тако и одраслим људима.

Велике количине беспотребних информација доводе до стреса,стрес доводи до разних физичких здравствених проблема.

До стреса се често доводе и млађи адолесценти,искључиво ради гледања опште деструкције. На моју велику жалост ,једне прилике ми се десио један велики стрес,а то је улазак на друштвену мрежу ТИК ТОК.Количина кича,шунда и осталих врста поремећаја идентитета коју сам тада видио у само 10 минута,оставила је на мене траг наредних 3 дана. Тада ми је било јасно и схватио сам :
 '''Ево зашто се онако понаша 80% млађе популације. Ево зашто се јавља све више исфеминизираних дјечака. Ево зашто млађе не занима традиција,историја,религија.
Ево зашто су људи незадовољни својим животима и немају осјећај ни за какве породичне вриједности. Ево зашто им је све ненормално - нормално,а све нормално им је ненормално. '
'

Један родитељ који допусти свом дјетету друштвену мрежу попут Тик  Тока,или праћење јутјуб ''звијезда'' попут Омча,Баке Прасета и слично...Такав родитељ заиста нема после право да се буни за депресију свог дјетета,нема право да се буни када се дијете почне понашати бахато према њему,када постане незадовољно са финансијама својих родитеља који му можда неће моћи пружити лажни сјај какав је оно видјело на свом малом екрану.

Треба имати на уму једну реченицу Патријарха Павла '' Неки родитељи су толико сиромашни,да својој дјеци нису имали дати ништа друго осим новца''.

Чудно вријеме дошло и по тим питањима...Љубав према дјеци није забава са дјецом,учење дјеце креативним стварима,него куповина дјеци најскупљих играчака и технике. Љубав према брачним партнерима није заиста исказивање поштовања,него ''Истетовирао сам је (га) на подлактици'' ,или ако мало боље погледамо,у већини случајева ''свађамо се,тучемо се,варамо се,али имам партнерово име истетовирано,то му/јој је знак да ми значи''

Одрасли људи су склони да се уклапају у већину. Чак и многи који знају да већина није на исправном путу,ипак да би се уклопили,многи људи су спремни и за лошији начин живота,али да у маси имају пријатеље и некога ко ће их тапшати по рамену. 
Замислимо како је онда дјетету ,које нема родитеља да му да мотивацију да остане на правом путу,када ни тај родитељ нема свој изграђен морал,карактер.

Срби до прије 80 и више година (гладни,жедни,голи и боси)
 ''Шта нам могу Њемци,шта нам могу Турци,ако треба гинућемо али не дамо образ''

Срби данас  '' Па шта ћемо,ако хоћемо у Европу трпићемо.Каква традиција,каква религија,каква наша историја,видиш да нас због тога нико неће''

Пише : Александар Ацо Ристичевић