Josif u Egiptu – Od roba do velikog vodje
Kako je Josif od roba postao veliki vodja? Dobro poznato ime  u Hriscanstvu I Judaizmu ,tacnije u Bibliji je Josif sin Jakova.

Josif je jedan od 12 sinova Jakova (Izraela). Jedan od kojih je nastalo 12 plemena.

Bio je neiskvareni mladji brat ,kojeg je Jakov jako volio I gledao kao nasljednika. Bog je Josifu govorio preko snova da ce biti na vrhuncu I da ce mu se svi pokloniti. Medjutim,njegova braca su mu se potsmjevala,a Josif uopste nije pretendovao na nesto veliko u zivotu> Njegova braca su mu se prvo potsmjevala a zatim I odluce da ga bace u jamu I da kazu ocu da su ga pojele zvijeri.

Tada naidjose trgovci pustinjski,te Josifa odlucise da prodaju,kako bi ga se I rijesili a I nesto zaradili. Tako I uradise,strgase mu odjecu,umazase jagnjecom krvlju,Josifa prodadose,a onda krvavu odjecu odnesose Jakovu kojem rekose da je Josifa pojela zvijer I da je od Jakova ostalo samo to- komad odjece. Jakov je uz veliki bol povjerovao I tesko je zivio sa tom cinjenicom.

Medjutim ,Josif je u roblju zivio tesko medju paganskim narodima ,bio je izlozen zestokim torturama I fizickom radu. Paganski narodi su se potsmjevali sto on vjeruje u ‘’samo’’ jednog Boga,a ne kao oni u mnogo njih. Za Josifa zatim pocinje preokret kada Petefrije (covjek koji je bio faraonova ‘’desna ruka’’) sazna da Josif zna da cita ,sto je u to vrijeme bilo rijetkost. Josif se od obicnog izmucenog roba dize na funkciju NADGLEDACA RADOVA. Petefrijeva zena nedugo zatim ‘’baci oko’’ na Josifa.
Josif je odbio,a ona je lazno prijavila da je Josif pokusao silovati.  Iako je Petefrije znao da Josif nije to uradio,zbog ljudi je morao da ‘’zadovolji pravdu’’ te baci Josifa u tamnicu. U tamnici je bio sa jos dva zatvorenika. Sa pekarom I peharnikom. Bog je dao Josifu da bude dobar tumac snova sto je Josifu I posluzilo kada su njegovi ‘’cimeri’’ iz zatvora imali cudne snove,Josif im je odmah obojici rekao sta to znaci. Peharniku je rkeao da ce za tri dana biti oslobodjen,sta se I desilo I peharnik je opet poceo da radi sa faraonom.

 Nedugo nakon tog dogadjaja,faraona pocese da muce snovi
. Sanjao je da vidi kako iz vode izlazi sedam debelih krava zatim iz vode izlazi sedam mrsavih krava. Josif mu je odmah objasnio sta to znaci – Bice sedam godina izobilja u Egiptu a zatim sedam godina suse I nestasice. Faraon nije povjerovao u pocetku,ali iz straha je pitao sta da radi. Josif mu je preporucio da sedam godina dok ima u izobilju stedi I ostavlja jedan postotak,a onda ce imati I dalje. Faraon je prihvatio prijedlog.

Nestasica je svuda pocela,zemlja nije radjala,Faraon se uvijerio u Josifova tumacenja snova,a  kad su svi okolni narodi zapali u krizu Egipat je imao dovoljno hrane. Josif je zbog svojih dejstava I uz Boziju pomoc postao veliki vodja u egipatskoj drzavi. Njegov otac koji je mislio za Josifa da je mrtav,tesko zivio zbog kriznih vremena,te pristade jedva na nagovor ostalih 11 sinova da odu I da traze hranu od Egipcana I faraona. 10 sinova podje,I dodjose pravo kod Josifa,kojeg ne prepoznase,ali prepozna on njih.
Braca dodjose da ga mole za pomoc ,a Josif kaze da ce dobiti ali da moraju da dovedu najmladjeg Benjamina. Ovo je trazio jer je zelio da vidi svog najmladjeg brata,koji nije ucestvovao u bacanju Josifa u jamu I prodaju trgovcima. Braca su otisla kod Jakova da traze Benjamina da ga vode ali on je oklijevao jer se bojao da ga Egipcani ne zarobe.
Medjutim velika nestasica hrane dovela je do toga da je Jakov ipak morao da pusti Benjamima. Dodjose da opet mole za hranu,a Josif ih pozva na gozbu. Svi su se mnogo cudili odakle da ih toliki vodja zove na rucak. Dok su sjedili za stolom,njih 11,odmah primjetise da ih je Josif za stolom poredao od najstarijeg do najmladjeg,sta im je bilo veomac cudno a nikako slucajnost .

Josif im se ‘’otkrio’’ da je on taj kojeg su kao mladjeg brata prodali u roblje ,ali im je oprostio taj cin. Otisli su zatim po Jakova  da mu saopste da  je Josif ziv,te se vratise sa njim u Egipat I nastade velika sreca. Josif se ozenio sa Egipcankom ,dobio djecu I ostao da zivi u tom kraju.