GUSLAR Milenko Kalezic “Crna Gora je srpska Sparta“
Iako su gusle obiljezile pretezno neka davna vremena,mozemo da primjetimo da se i danas koriste masovno,kako kod starijih ,sigurno u tolikoj mjeri i kod mladje populacije.
Danas o guslama,razgovaram sa Milenkom Kalezicem koje je vrlo poznat guslar u Crnoj Gori. Milenko kaze da se poceo baviti guslama kao ucenik osnovne skole,te da su gusle stari srpski instrument,koji je dugo na nasim prostorima,cak nije ni ustanovljeno od kad se tacno pojavljuju. Gusle su ,kaze, instrument za koji ne postoje note te je ucenje guslanja Boziji dar.
 ''Bio sam ucesnik u drami 'Kosovski boj' u periodu svoje srednje skole i mnogo brzo sam savladao vjestine na drevnom instrumentu.''

Milenko istice da je najbolja dob za ucenje guslanja od 3. do 21. godine. ''Imam svoju skolu gusala,radim sa malom djecom,a u skoli ucestvuju i starije generacije,koje uce vjestine ovog plemenitog instrumenta. Svaki covjek koji ima talenat,moze vrlo brzo i kratko vrijeme da nauci da gusla ali su gusle instrument koji se uci do kraja zivota,jer je umjetnost izvoditi razne melodije i zvukove."

 Milenko je stava da su gusle ZIVA ISTORIJA koja je opjevala bitke i megdane,te one imaju vise vrijednosti od udzbenika istorije koja se proucava u skolama. Svaka pjesma koja je napisana,napisana je na osnovu vjerodostojnih dokumenata a to jet,da se sve te pjesme,tacnije dogadjaji prenose sa generacije na generaciju.
 Omiljene pjesme su mu one iz kosovskog i predkosovskog epskog ciklusa. Na pitanje da li je Crna Gora kolijevka gusala,Milenko kaze
''Jeste kolijevka gusala,zato sto je Crna Gora srpska Sparta.Crna Gora je zemlja Nemanjica''

 Da li postoji razlika izmedju Srba i Crnogoraca u CG ili je to i dalje bratski narod,Milenko istice da je razlika izmedju ove dvije nacije samo teritorijalna pripadnost,a narod je isti:  ''I muslimani pripadaju srpskom narodu,jer i njiovi preci su bili Srbi u Crnoj Gori,a vrlo malo ima 'cistih' muslimana u CG. Ima guslara kao sto je poznati guslar Mujo Omerovic. Ovo kazem zbog toga sto su male razlike izmedju naroda i zato treba da svako vidi svoje korijene ,ali na zalost u danasnje vrijeme ,politicari prave podjelu medju narodima'' Zavrsava Milenko.

 Za one koji zive u Danilovgradu (CG) i u okolini,svakako preporucujemo da posjetite i da se pridruzite SKOLI GUSALA ''NJEGOS''.

Sa Milenkom razgovarao Aleksandar Risticevic