ДУШАНОВ ЗАКОНИК – Издвајамо 10 ставки – Ригорозно али учинковито?
Многи су чули за Немањиће и наравно за најучинковитијег међу њима - Душана Немањића -  Душана Силног

Његови закони су били веома строги,али је на основу тих закона имао веома добар ред у држави и то је била вјероватно и најјача српска држава од кад постоје Срби. Погледајте само 10 ставки из његовог законика,а цијели законик моћи ћете преузети на линку који ће бити на дну текста. 
Напомена : Текст је преузет онакав какав је и био у вријеме када је и писан. Да ли су ови закони престроги,брутални или добри за очување реда у држави ,на Вама је да процјените,Илирикум само преноси неке ''звучније'' ставке

О градској земљи: Градска земља, што је около града, што се на њој отме или украде, да плати све то околина

О пијаницима: Пијаница откуда иде и изазива кога, или посече, или окрвави, а не досмрти, таковому пијаници, да му се око извади и рука отсече. Ако ли пијан задере, или капу кому скине, или другу срамоту учини, а не окрвави, да га бију, да се удари штаповима сто пута, и да се вргне у тамницу, и потом да се изведе из тамнице, и да се опет бије и пусти.

О злоби: Који властелин на приселици из злобе које зло учини: земљи пленом, или куће попали, или које било зло учини, да му се та област узме и друга не да.

О убиству: Где се нађе убиство, онај који буде изазвао, да је крив, да се и убије. Ко се нађе да је убио оца, или матер, или брата, или чедо своје, да се тај убица сажеже на огњу.

О отровима: Мађионичар и отровник, који се нађе на делу, да се казни по закону светих отаца

О лажном писању: Ако се нађе учијем хрисовуљу слово лажно преписано, нађу се слова исправљана и речи преудешене на друго, што није заповедило царство ми, ти хрисовуљи да се раздеру, а онај више да нема баштине.

О разбојнику и лопову: Овим начином да се казни лопов и разбојник доказани. И овакво је доказивање: Ако се само лице(corpus deli cti) ухвати у њих, или ако их ухвате у разбојништву или крађи, или их преда жупа или села, или господари, или властела, који су над њима, како је више уписано, ти разбојниции лопови да се непомилују, него да се ослепе и обесе.

О врачарима, који тела мртвих спаљују: И људи, који враџбинама узимају из гробова, те их спаљују, то село, које то учини, да плати вражду, а ако буде поп на то дошао, да му се узме поповство.

О црквеним управницима : И ако се нађе црквени упавник који је узео мито да се уништи

О латинском попу: И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца

Преузмите цијели Душанов законик са ОВОГ ЛИНКА