Da li su Jevreji razapeli Hrista?

Kada u vecini hriscanskog okruzenja kazemo nesto za Jevreje,oni protuvrijece i omalovazavaju Jevreje sa tvrdnjom da su Jevreji hristoubice...

Da krenemo od pocetka... Isus je Bog koji je preuzeo na sebe ljudsko oblicje ,rodio se kao covjek. Rodjen je u Izraelu,kao sto su se sva najbitnija desavanja desila u toj zemlji,tako i Njegovo rodjenje,Njegov zivot ,smrt a onda i vaskrsenje.

Ko ne zna nista o teoloskim pitanjima ili ko ih zna a namjerno izvrce stvari,takav neko moze osudjivati jevrejski narod radi Hristovog razapinjanja.

Hristos je dosao na zemlju da ispuni zakon, i da sebe prinese kao poslednju zrtvu za otkup covjecanstva.
Dakle,Isus bi bio razapet i da je rodjen bilo gdje u kom god dijelu zemlje,pa i na Balkanu.

Da li je Isus mogao izbjeci svoje stradanje? DA


- Mogao je da ne silazi medju ljude.
- A vidimo i Biblijski citat 

''Mislis li  da ja ne mogu sad umoliti Oca svojega da mi posalje više od dvanaest legeona anđela,
Ali kako bi se ispunilo sto stoji u Pismu da ovo treba da bude?'
' Jev.po Mateju 26:51-52

Kod nas se cesto prica,kako su Jevreji losi jer su ubili Hrista,a ne znaju da je Hristos morao postradati i platiti za ljudske grijehove,sto je po planu spasenja od cak Adamovog pada u grijeh .

Treba napomenuti i da Jevreji nisu ubili Hrista ,nego je to uradila Rimska imperija,ali tacno je da su jevrejski Rabini ucestovali u zavjerama protiv Hrista. Opet,ne mozemo reci da je cjelokupan narod kriv za taj cin,ali kako god okrenemo,Bog je poslao sina da postrada da ljudske grijehove.

Sto se tice termina ''svi Jevreji su odbacili Hrista kao mesiju'' takodje nije tacna. Veliki dio populacije je prihvatio Hrista,samo sto te ljude ne nazivamo zbog toga Jevrejima nego Hriscanima. Pojam Hriscani se nije koristio u pocetku,nego su jevreje koji su prihvatili Hrista,nazivali Hristovim ucenicima ali su se smatrali kao jevreji.

Ko ne razumije dobro Hristovo zrtvovanje,ne moze razumiti ni ovaj clanak,zato procitajte i CLANAK O SPASENJU

Pise : Aleksandar Aco Risticevic