Da li su Jevreji nasi duhovni preci?
Da li su Jevreji nasi preci?
Vecina ljudi u danasnje vrijeme za jevreje ima rijeci osude.
Mnogi ce reci da su oni "tamo neki semiti" IAKO I SRBI imaju tog porijekla. Mnogi koji i kao poznaju religiju kao nauku ,reci ce "Jevreji su razapeli Hrista" iako su ga razapeli Rimljani. Mnogi ce danas slaviti praznike Bogorodice,slaviti Jeremiju kao krsnu slavu iako su to samo neki od onih koji su rodjeni kao Jevreji. Kao Jevrejin je rodjen i sam Isus. Odbacujuci Jevreje generalno,odbacujemo i Mojsija preko kog je Bog dao 10 zapovjesti i ispisao 5 glavnih knjiga u Starom zavjetu.

Odbacujuci Jevreje odbacujemo i Avrama i Jovana Krstitelja i mnoge druge bitne osobe koje su bitne samo za Judaizam nego i za Hriscanstvo. Jevreji dolaskom Hrista nisu prihvatili novi put,nego su nastavili da cekaju Mesiju ciji ce i prvi dolazak biti,ne kao covjek nego ce doci u sili i slavi ,iako je prorok Isaija 700 godina najavio dolazak Hrista uz detaljan opis kako ce se roditi,kako zivjeti i da ce stradati. Jevreji nakon Hrista nisu isti kao oni nekadasnji.

Po mnogim izvorima i prorokovanjima ,jevrejski narod ce jednim dijelom okrenuti pravom Bogu. Iako su sada oni trenutno mimo puta,nasa zalutala braca,ipak oni su i dalje braca i za stare jevreje mozemo sigurno reci da su nasi duhovni preci (a i geneticki gledano,veliki broj dnk pokazatelja govori da je veliki broj Srba genetski povezan,tj bioloski sa ovom nacijom). Izrael jeste drzava koju je osnovao Bog preko gore pomenutih ljudi.
Danasnji Izrael ipak nije danas onakav kakav bi trebao biti,kao sto ni Srbi nisu vise okrenuti kao nekad pravim vrijednostima nego se okrecu zapadnim vrijednostima. Hristos jeste razapet medju Jevrejima od strane Rimljana,ali bi bio razapet i da se rodio u bilo kom kraju svijeta pa i medju nasim narodom. Treba imati u vidu da je Hrist mogao izbjeci svoje stradanje ,jer iz tekstova vidimo da je rekao Rimljanima "Zar mislite da ne bih mogao sad da zatrazim od Oca na Nebesima da posalje legion andjela da ne ostane ni kamen na kamenu ovde,ali OVO je volja ONOG koji me salje". Iz takvih rijeci,dovoljno mozemo zakljuciti da je Isus i trebao da bude razapet,kao sto se jasno vidi i kroz Stari zavjet i kroz Novi zavjet,da je Neko morao da plati za ljudske grijehove svojom krvlju,da prinese sam sebe za zrtvu svima onima koji zele da tu zrtvu prihvate i da se tom zrtvom spase.

Cijela knjiga Biblije pise o planu spasenja, te da covjek ne moze da se spasi sam bez zrtve Hristove na krstu,a danasnjih Mnogo Hriscana optuzuje i osudjuje jevrejski narod koji je dozvolio stradanje Hrista.

Uz ovo je bitno i dodati 2 stvari: 1) Oni Jevreji koji su prihvatili Isusa za Mesiju danas se zovu Hriscanima.
2) Dio sadasnjih Jevreja ce prihvatiti Hrista uskoro,dio ce ostati na starom putu. 

Ako pogledamo deklarativno svi Hriscani su Hriscani. A kada se pogleda malo bolje,ne mozemo reci da su svi Hriscani Hriscani. Mnogi se nazivaju Hriscanima samo jer su rodjeni kao takvi, a ne prihvataju osnovne Hriscanske principe zivota

Pise : Aleksandar Aco Risticevic