Da li je Hristov put tezak?

Ova tema je vrlo diskutabilna. Zbog cega? Hristov put se moze smatrati i veoma lijepim ali nekada i teskim.
Naravno,prvi Hriscani su znali samo za tezinu,bili su osudjeni na teska mucenja,progone, i naravno pretezno se zavrsavalo smrcu. Kolika je vjera bila takvih ljudi,da su iz svog komfora presli u nacin zivota,da pristanu i na smrt ali nisu ostavljali Hristovo ucenje. Hajde da vidimo neke od stihova na ove teme:

''A svi koji hoce da zive pobozno u Hristu bice gonjeni'' Tim.3.12

Za moderno doba,Hriscane najcesce odbacuju ,ne ulaze u velike rasprave sa njima,jer su dokazi na strani Hriscana,ali ih zato nipodastavaju. Dakle,nije kao u vrijeme Rimljana u prvim vijekovima ili u vatikanskim inkvizijama,ali treba naglasiti da i danas posstoje slucajevi koji zavrsavaju iza resetaka ,ostaju bez posla radi hriscanstva itd...  Na mnogo mjesta se moze i cuti da se trebaju izbjegavati osobe koje citaju Sveto pismo,te ih proglasavaju sektasima,te ih jos veca populacija odbaci,iako niko prvo ne istrazi pravu istinu. 

''Dodjite k meni svi koji ste umorni i optereceni i ja ću vas odmoriti. Uzmite na sebe moj jaram i ucite od mene jer sam krotka i ponizna srca. Tako cete naći spokoj svojim dusama. Moj je jaram sladak, a moje breme lako'' Matej 11.28-30

Ipak tu Bog porucuje da ljudi treba da ostanu mirni i da predaju brige Njemu,da On brine o ljudima. Ljudima koji zele da Bog brine o njima.

Zamislimo da jedno dijete od 5-6 godina ili cak i 10,odluci da odustane od potpore svojih roditelja,da zeli da ide samostalno,iako ne zna puteve,ne zna kako svijet funkcionise itd...Takvo dijete kada bi roditelj pustio,brzo bi se izgubilo,osjetilo veliku tezinu. Kada se dijete osloni na svoje roditelje,da oni brinu o njemu,ono moze biti opusteno,cak i ako naidju krize,nema ono za sta da se brine,jer ima neko ko brine o njemu. Takva stvar je i izmedju nas i Boga.

Donosimo jos neke stihove:

''Ali vam kazem, prijateljima svojijem: ne bojte se od onijeh koji ubijaju tijelo i potom ne mogu nista vise uciniti.
Nego cu vam kazati koga da se bojite: bojte se onoga koji ima vlast posto ubije baciti u pakao;'
' Luka 12.4-5

Ne prodaje li se pet vrabaca za dva dinara? i nijedan od njih nije zaboravljen pred Bogom.
A KOD VAS JE I KOSA NA GLAVI IZBROJANA,NE BOJTE SE DAKLE,VI STE MNOGO VRIJEDNIJI OD VRABACA''
Luka 12.6-7

Iz ovih stihova vidimo da se Bog zaista brine i da nam je kako On kaze ''i sva kosa na glavi izbrojana'' ,sto znaci  da Bog o svakome zna svaku sitnicu,i da ce se pobrinuti. Medjutim,Bog nam je dao slobodnu volju da izaberemo hocemo li na Njegovu stranu ili na onu drugu. Ako odlucimo na onu drugu,Bog se nece mjesati u nase zivote.

IPAK TO NE ZNACI DA TREBAMO DA ISKLJUCIMO MOZAK  I DA NE RAZMISLJAMO KRITICKI. MNOGI RADE NA TOME DA ZAVEDU LJUDE OD ISTINE,I MNOGI SU ZAVEDENI. TREBA BITI  OPREZAN  I O SVEMU DOBRO RAZMISLJATI :

''Izaci ce mnogi lazni proroci i prevarice mnoge.I sto ce se bezakonje umnoziti, ohladnjece ljubav mnogih. Ali koji pretrpi do kraja SPASICE SE.'' MATEJ 24.11-24-13

 

I da dodamo jos jedan veoma bitan stih koji nalazimo u knjizi proroka Jeremije :

I ucinicu da budes tome narodu kao jak zid mjeden,
i udarace na te, ali te nece nadvladati; jer sam ja s tobom da te cuvam i izbavljam, govori Gospod.
Izbaviću te iz ruku zlijeh ljudi, i iskupicu te iz ruku nasilnickih.

Jeremija 15.20

Tema je opsirna,ali kao i svi clanci na sajtu,pretezno su sazeti,kratki i jasni.

Pise : Aleksandar Aco  Risticevic