Bog trazio od Avrama zrtvovanje sina?

ZASTO JE BOG TRAZIO OD AVRAMA DA ZRTVUJE SINA?

Avram ili naknadno Avraam,bio je covjek iz paganske porodice. Paganski narodi su bili u cijelom svijetu,iako je Avram bio cistog srca,u takvom svijetu je odrastao i on,ali bez prihvatanja paganskih rituala.

Bog je znao da je Avraam cistog srca i jedan od rijetkih pravdenika u to doba,Bog je odlucio da se otkrije Avramu,da od njega oformi svoj narod ,bas zbog Avraamovog dobrog duha,kako bi od njega takvog Gospod napravio lozu tj narod. Avraam je dobio svoju teritoriju,sa ljudima koji su prihvatili da podju sa njim,i da sluze Gospodu za koga do tada taj narod nije znao.

Bog je htio da iz Avraamove loze izadje i David i Solomon a potom i Hristos u ljudskom obliku.
Za to je naravno i trebala osoba koja ima veliki potencijal i dobar duh i cisto srce. Zato je on i odabran.

Medjutim,iako je imao veliku vjeru u Boga ,pa cak i da prelazi velike pustinje da bi dosao u obecanu zemlju,Avraam je iscekivao dijete koje mu je Bog obecavao da ce dobiti sa Sarom,ali godine su prolazile,Bog mu je davao obecanje da ce od njega nastati veliki narod,ali kako da nastane kada nema potomstva...

Kada su i zasli u starost, Bog daje Avraamu i Sari dijet
e. 
Kolika je to sreca kada se dijete iscekuje tolike godine,a zatim ga dobijete. Sreca je bila vjerovatno kao kod nikoga drugog.

Dijete je pocelo da odrasta,a BOG  trazi od Avraama da prinese dijete ,tj ISAKA na zrtvu? 

Kakvi osjecaji onda mogu da obuzmu covjeka,kada treba da svoje dijete prinese na zrtvu? To vjerovatno ne mozemo ni zamisliti iz ove perspektive. 
Uprkos svemu tome sto su ga toliko cekali,sada treba i da ostanu bez njega,Avram i dalje vjeruje Bogu,i vodi svoje dijete na brdo Morija ,gdje pokorno prihvata,vjerujuci da Bog zna sta treba da radi.

Kada je Avraam posao da zrtvuje Isaka i zamahnuo nozem,javio se Andjeo gospodnji i ZAUSTAVIO AVRAAMA.

ALI ZASTO SVE TO?

Dio price samo prenesu ljudi koji zele da nipodastavaju Bibliju pa kazu da je Bog trazio da Avraam zrtvuje sina,ali mi vidimo da to Bog nije zaista i dozvolio,nego je htio samo da vidi da li AVRAAM toliko vjeruje u Bozije obecanje,a kada je to Bog zaista vidio,da je Avraam bio spreman i sina da zrtvuje ,to je bio znak da je on zaista taj koji ce biti zacetnik i Otac izabranog naroda. 

Druga stvar koja objasnjava ovaj dogadjaj je prinosenje Hrista na zrtvu.

Kooliko je Avraamu bilo tesko da to uradi i nama koji mozemo samo dio toga da zamislimo ,kolika je tezina takvog cina,a kolika je tek tezina kada Bog daje svog Sina (bezgresnog) na zrtvovanje uz najteze muke,radi spasenja cijelog covjecanstva,tj onih koji budu tu zrtvu prihvatili.

''Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima zivot vjecni.'' Jovan 3.16

Zanimljivo : Ova situacija se desila na brdu Morija,na kojem ce nakon dugo vremena biti sagradjen Solomonov hram. Danas se to mjesto u Jerusalimu naziva Brdo Hrama...U modernom vremenu to izgleda ovako
 ( Na mjestu gdje je sagradjena trenutno dzamija Al Aksa ,sa zlatnom kupolom)

brdo hrama ilirikum

Pise Aco Risticevic