Biblijski lokaliteti u danasnjem vremenu

U ovom clanku pogledajte kako izgledaju u danasnje vrijeme bitne istorijske i biblijske lokacije

TEL BERSEVA   - Mjesto smjesteno u pustinji Negev u juznom Izraelu. Na ovom mjestu je Avram pregovarao sa filistejskim kraljem Abimelehom oko izgradnje bunara, i posadio dva drveta Tamariske. SLIKA DOLE

tel berseva

BRDO HRAMA - Smjesteno u Jerusalimu,mjesto gdje je Avram ''trebao'' da prinese Isaka na zrtvu a zatim i mjesto prvog Solomonovog Hrama ,koje je Bog odlucio da gradi Solomon i da bude centralni hram za tadasnje vjernike. Na toj lokaciji se danas nalazi dzamija Al Aksa

brdo hrama

PLANINA NEBO (Mount Nebo) je mjesto gdje je jevrejski vodja i pisac 5 knjiga Biblije,Mojsije proveo svoje poslednje dane na Zemlji. Ovo je poznato mjesto hodocasca.

mount nebo 1
mount nebo 2

KUMRANE- Poznati kumranski spisi ili svi(t)ci sa Crnog Mora ( Zapisi Biblijskih tekstova koji potvrdjuju validnost cijelog Pisma) pronadnjeni su ovde ,od strane beduinskih paastira,koji nisu znali da su pronasli toliko vrijedne spise,te su ih prodavali na pijaci,a zatim su americki istrazivaci poceli kupovati,shvativsi da se radi o svjetski bitnim pronalascima,te su izraelske snage opkolile Kumrane,nastavile istrazivanje i pronasli sve dijelove kumranskih spisa.

kumrane

BRDO SINAJ - Mjesto gdje je Mojsije od Boga primio 10 zapovjesti ,pri izvodjenju jevreja u Obecanu zemlju. Ovde je prisustvovalo 600 hiljada vojno sposobnih muskaraca,sto bi znacilo da je ukupan broj bio preko dva miliona,ako uzmemo u obzir da su iz ropstva izvuceni i zene i djeca. Prve dvije zapovjesti su mogli cuti i svi pod Brdom Sinaj,koje je danas pod kontrolom S.Arabije.

sinaj

ARMAGEDON - Ili Tel Megido ,mjesto gdje ce se po poslednjoj knjizi Biblije ''Otkrivenje'' odigrati odlucujuca bitka izmedju dobra i zla,ili bolje receno gdje ce Hristos prilikom drugog dolaska unistiti Lucifera i sljedbenike na zemlji.

tel megido

VITLEJEM ili Betlehem ,mjesto rodjenja Isusa Hrista

vitlejem