300 Spartanaca na 100 hiljada Persijanaca? Istina ili mit?

BITKA : 300 Spartanaca na 100 hiljada Persijanaca? Istina ili

Pise : Aleksandar Aco Risticevic

Svima je poznato da filmovi nisu istorijski izvori i da autori imaju pravo mjenjaja "toka dogadjaja".


Cesto ,ipak,filmovi prave i mitove i legende,koje jedan dio populacije ipak uzima kao relevantne cinjenice.
U ovom clanku govorimo o mitu koji se stvorio u vezi poznatih Spartanaca ,kojih je navodno bilo 300 u bici kod Termopila,dok je Persijanaca bilo cak 100 000.
Ljubitelji filma i legendi vjeruju da je zaista tako bilo,ali istina je malo drugacija.

Spartanci jesu bili hrabri i poznati ratnici,kojih jeste bilo 300 ali su imali jos dodatnih 4000 ostalih saboraca koji su ucestvovali u toj odbrani Grcke. U zavrsnim pohodima im se pridruzilo jos 1500 boraca.

KLIKNITE OVDE
da pogledate sliku kako Termopil (mjesto odvijanja bitke) izgleda u danasnje vrijeme.

Bitno je napomenuti i da je pod znakom pitanja i broj od sto hiljada persijskih vojnika,ali i ako bi "oduzeli" jedan broj ako bi sto hiljada takodje Bio preuvelican,moramo priznati da je taj broj ipak veliki odnos snaga izmedju Spartanaca i Persije tadasnje. Ko su bili Spartanci? Bili su veliki ratnici,mozda i najmilitantniji duh koji su mogli vojnici imati i u jednoj drzavi. Postoje navodi i da su bili toliko surovi i od "malih nogu" spremani za ratove,pa su cak bili primjeri kada su odrasli Spartanci znali ubijati svoje sinove ako vide da oni nece biti jaki za buduce vojnike. Takodje su se smatrali muzevnima tek kada ubiju neprijateljskog vojnika (po nekim navodima - porobljenog).